Extra aandacht voor huiselijk geweld en kindermishandeling

Lees de laatste updates over het coronavirus en de maatregelen in de gemeente Valkenburg aan de Geul >

Informatie voor ondernemers: Lokale maatregelen voor tegemoetkoming ondernemers

Landelijk noodpakket voor ondernemers / Uitstel van betaling lokale belastingen voor ondernemers​

Extra aandacht voor huiselijk geweld en kindermishandeling

In deze heftige periode van ‘verplicht afstand houden’ en ‘thuisquarantaine’ vanwege het Coronavirus, is het goed om extra aandacht te hebben voor huiselijk geweld, kindermishandeling en onveilige thuissituaties.

Nu gezinnen in verband met de corona-maatregelen de hele dag samen thuis zijn, kunnen spanningen eerder oplopen. Juist kwetsbare gezinnen kunnen in deze tijd sneller aan hun grenzen zitten, met alle risico’s die daarbij horen. Laten we er samen voor zorgen dat thuis een veilige plek is voor iedereen. Als u zich zorgen maakt over buren, vrienden of anderen in uw omgeving zijn er een aantal apps en telefoonnummers om u te helpen:

Als vermoedens heeft over huiselijk geweld, u hoort ruzies en u vertrouwt de situatie niet: ga te rade bij www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl. Neem contact op met het team toegang van Maastricht - Valkenburg aan de Geul (Wmo en Jeugd: 14-043) of bel rechtstreeks naar Veilig Thuis (telefoon 0800 2000). Vertel de kinderen dat zij de Kindertelefoon kunnen bellen (telefoon 0800-0432).

Veilig Thuis: 0800-2000. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar voor mensen die zelf in een onveilige situatie zitten, maar ook voor advies, ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Ook via e-mail contact@veiligthuiszl.nl. 

de Luisterlijn: 0900-0767 of via chat op www.deluisterlijn.nl. Voor iedereen om te praten over verdriet, verlies, zorgen, eenzaamheid of iets anders. 24 uur per dag bereikbaar.

Kinderen die thuis onveilig zijn of zich in een kwetsbare situatie bevinden, kunnen ook gebruik maken van opvangvoorzieningen, net als kinderen met ouders in vitale beroepen. Ook hierover kunt u contact opnemen met 14-043. Medewerkers van team toegang kunnen u hierbij helpen.

Kindertelefoon: 0800-0432. Voor jongeren van 8 tot 18 jaar om (anoniem) te praten over allerlei onderwerpen of vragen te stellen. Elke dag bereikbaar van 11:00 tot 21:00 uur.  Via de website kan er ook gechat worden: www.kindertelefoon.nl 

#goedverbonden: 085-8640164 voor een luisterend oor of spanningen binnen het gezin. Op werkdagen bereikbaar van 8:00 uur tot 18:00 uur, ook voor kinderen. 

De app Care-Free biedt jongeren van 10 tot en met 18 jaar informatie over kindermishandeling. Voor jezelf, maar ook als je deze vermoedens hebt bij een vriend of vriendin. De app is gratis en anoniem te gebruiken. De app is te vinden in de App Store en via Google Play.

Wat betreft de specialistische zorg, ook het Centrum Seksueel Geweld Limburg is dag en nacht bereikbaar (telefoon 0800-0188). De experts regelen voor slachtoffers van seksueel geweld in één keer alles wat nodig is.

Het is belangrijk dat wij in tijden van nood naar elkaar omkijken. Laten wij met ons allen een veilig ‘samen thuis’ maken. Met name voor de kinderen in een kwetsbare situatie, juist in deze tijd!.

Openingstijden en afspraak maken

In verband met maatregelen rondom het coronavirus kunnen er geen afspraken meer worden gemaakt via de website. Maak alleen een afspraak als dat echt nodig is of spoed betreft, neem hiervoor telefonisch contact met ons op via 14043.​

Daarnaast vervalt de avondopenstelling.

Meer informatie over de aanpassingen in de dienstverlening >

Afspraak maken

Meer openingstijden en contactgegevens

Nieuwsbrief bekendmakingen

Wilt u wekelijks per mail bekendmakingen ontvangen van gemeenten, provincies en waterschappen gesorteerd op postcodegebied, interesse en onderwerp?

Maak dan een eigen account aan op de website www.overheid.nl.