Hulp nodig of hulp aanbieden

Lees de laatste updates over het coronavirus en de maatregelen in de gemeente Valkenburg aan de Geul >

Informatie voor ondernemers: Lokale maatregelen voor tegemoetkoming ondernemers

Landelijk noodpakket voor ondernemers / Uitstel van betaling lokale belastingen voor ondernemers​

Hulp nodig of hulp aanbieden

Het is een bijzondere tijd waarin veel op ons afkomt. Misschien heeft u wel eens behoefte aan een praatje of iemand nodig voor een klein klusje. Bijvoorbeeld om even de boodschappen te doen, de hond uit te laten of medicijnen op te halen. In Valkenburg aan de Geul zijn diverse initiatieven waarin mensen elkaar helpen. Kijk op deze pagina voor een overzicht van hulp in de gemeente. Ook als u zelf gezond bent en tijd heeft om een helpende hand aan te bieden vindt u op deze pagina waar u zich kunt melden.

Sociaal Team 

De centrale ondersteuning van inwoners die hulp nodig hebben in de gemeente Valkenburg wordt gecoördineerd door MEE Zuid-Limburg. Zij zijn ook tijdens de coronacrisis het eerste aanspreekpunt voor mensen die hulp nodig hebben of juist hulp willen aanbieden. Martine Nauta-Demacker, coördinator van MEE Zuid-Limburg, is bereikbaar via telefoonnummer 06-31664363 of via e-mail m.demacker@meezuidlimburg.nl. Martine luistert naar uw vraag en zorgt ervoor dat u in contact komt met de juiste persoon of organisatie in uw buurt.

Vrijwilligerscentrale Valkenburg

Als u hulp wilt aanbieden mag u zich ook direct melden bij de Vrijwilligerscentrale Valkenburg. Stuur dan uw gegevens (naam en telefoonnummer) in een e-mail naar vrijwilligerswerk@valkenburg.nl of naar v.gussenhoven@valkenburg.nl. Geef ook even aan waar u mee zou willen helpen, bijvoorbeeld met het doen van boodschappen en in welke kern(en) van Valkenburg u dat wilt/kunt doen. U wordt dan in contact gebracht met iemand die uw hulp goed kan gebruiken.

Lokale ondersteuning

In de gemeente zijn er lokaal een aantal initiatieven die tijdens de coronacrisis (extra) hulp aanbieden. Op deze pagina vindt u de initiatieven die bij ons bekend zijn.


Valkenburg aan de Geul

De Facebook-groep Help de Valkenburgse Ondernemers! is in het leven geroepen om ondernemers in de hele gemeente te steunen in deze voor hen moeilijke tijd. Op de pagina kunnen ze acties, reclames en bezorg- en afhaalmenu's plaatsen. Support your locals! Klik hier voor de pagina.


Schin op Geul

Ook in Schin op Geul zijn er initiatieven om hulp aan te bieden aan mensen die hier nu behoefte aan hebben. Op www.schinopgeulinfo.nl vindt u onder het kopje Gids, Nieuws en Agenda veel waardevolle info over diverse zorgmogelijkheden in Schin op Geul.

WhatsApp Buurtpreventie

De buurtpreventie WhatsApp groepen worden ingezet om hulpaanbod en hulpvraag te koppelen. Verschillende inwoners zetten zich daarnaast in door te zorgen voor boodschappen, het uitlaten van de hond of door een telefoontje te plegen en even een praatje te maken. Kinderen verzorgen een kaartje of tekening dat voor de deur of in de brievenbus gelegd wordt. 

Trombonist Erik van Kempen

Dagelijks speelt Erik van Kempen de trombone vanaf de Keutenberg in Schin op Geul. De 36-jarige trombonist kan voorlopig niet repeteren bij de fanfare, dus pakt hij nu dagelijks zijn schuiftrombone om te spelen vanaf de berg voor de thuiszitters. Zijn concerten zijn te volgen via zijn Facebook pagina

Parochies Schin op Geul en Oud-Valkenburg

De parochies plaatsen een palmtakje bij alle inwoners voor de deur.

Klokken luiden door parochies Valkenburg Centrum, Schin op Geul en Oud Valkenburg

Het coronavirus heeft een grote impact op het maatschappelijk leven. De parochies Valkenburg Centrum, Schin op Geul en Oud Valkenburg leven mee met allen die besmet zijn met het virus en met hen die iemand verloren hebben als gevolg van het virus. Als teken van hoop en troost luiden zij op woensdagavonden tussen 19.00 en 19.15 uur [tot 1 juni] de klokken. Het is een signaal van respect voor alle werkers in vitale beroepen, waardering voor hun inzet en als dank voor wat zij voor de mensen betekenen. In het bijzonder willen zij de hulpverleners bedanken die dag aan dag klaar staan om medemensen te helpen.

Vele torens, kerken en klokkenstoelen luiden mee. Dit initiatief is ook aanbevolen door de Raad van Kerken in Nederland


Sibbe-IJzeren

Sibbe-IJzeren voor elkaar

Kernoverleg Sibbe-IJzeren is via WhatsApp gestart met de app groep Sibbe-IIzeren voor elkaar.

Binnen deze groep kunnen dorpsgenoten die een hulpvraag hebben (denk aan boodschappen doen, medicijnen halen, containers aan de straat zetten, op de kinderen letten voor mensen in beroepen die nu meer dan ooit onmisbaar zijn, behoefte hebben aan een telefoontje, en zoveel andere hulpvragen) deze in de groep (laten) plaatsen. Dorpsgenoten in de groep die een van die hulpvragen kunnen en willen oppakken kunnen dat dan in de app kenbaar maken door te antwoorden op de hulpvraag.

Niet alle hulpbehoevenden kúnnen zelf appen. Zeker ook veel ouderen (toch nog) niet. Maar wellicht dat dan kinderen, familieleden, vrienden, buren namens de hulpvrager kunnen appen wanneer er een hulpvraag is waar zij zelf geen invulling aan kunnen geven. Aanmelden voor deze app groep (als hulpvrager of hulpbieder) kan door een mail te sturen met uw naam, mobiel nummer aan het bestuur van het Kernoverleg Sibbe-IJzeren: bestuur@kernoverlegsibbe-ijzeren.nl. Meer informatie vindt u op de website van het kernoverleg Sibbe-IJzeren


Berg en Terblijt

Sociale kaart Berg en Terblijt en Vilt

De kernen Berg en Terblijt en Vilt hebben de handen ineen geslagen om een gids voor senioren met betrekking tot zorgverlening in de buurt te ontwikkelen. De gids geeft een overzicht van de aanwezige zorgmogelijkheden in de kernen Berg, Geulhem, Terblijt en Vilt en waar nodig in overig Valkenburg aan de Geul. U vindt de gids hier.


Regionale initiatieven

Heuvellandbibliotheken

U kunt blijven lezen, ook nu de bieb dicht is. Papieren boeken kunnen niet geleend worden, maar er is een alternatief: online staan de mooiste boeken klaar. Ook voor mensen die (nog) geen lid zijn. In deze periode dat leerlingen niet naar school kunnen en docenten niet hun normale lessen kunnen geven, heeft de bieb een heel aantal online mogelijkheden voor zowel basisschoolleerlingen als leerlingen voortgezet onderwijs  Alles wat de bibliotheek te bieden heeft voor jong en oud vindt u hier. Op werkdagen is de bieb van 10 - 13 uur telefonisch bereikbaar via nummer 043 6012063 om iedereen die vragen of hulp nodig heeft te assisteren. Mailen kan ook: info@heuvellandbibliotheken.nl.

Burgerkracht Limburg

In heel Limburg zijn er veel initiatieven. Niet altijd is gelijk duidelijk waar(bij) je voor welke vraag terecht kunt of kunt aansluiten. Burgerkracht Limburg zet er voor heel Limburg een aantal op een rij. Die rij wordt voortdurend geactualiseerd en uitgebreid. Je vindt de lijst hier.

Centrum voor Jeugd en Gezin 043

Het CJG043 biedt diverse tips over samenleven met elkaar nu het hele gezin 24/7 thuis is. Zeker nu deze situatie nog enige tijd lijkt voort te duren, kan het zomaar gebeuren dat de spanningen oplopen in huis. Waar kun je dan terecht voor informatie en advies? Een luisterend oor of hulp? Het CJG043 zet op deze pagina een aantal (lokale) initiatieven voor ouders en kinderen/ jongeren op een rij.

Openingstijden en afspraak maken

In verband met maatregelen rondom het coronavirus kunnen er geen afspraken meer worden gemaakt via de website. Maak alleen een afspraak als dat echt nodig is of spoed betreft, neem hiervoor telefonisch contact met ons op via 14043.​

Daarnaast vervalt de avondopenstelling.

Meer informatie over de aanpassingen in de dienstverlening >

Afspraak maken

Meer openingstijden en contactgegevens

Nieuwsbrief bekendmakingen

Wilt u wekelijks per mail bekendmakingen ontvangen van gemeenten, provincies en waterschappen gesorteerd op postcodegebied, interesse en onderwerp?

Maak dan een eigen account aan op de website www.overheid.nl.