Veelgestelde vragen over het coronavirus

Lees de laatste updates over het coronavirus en de maatregelen in de gemeente Valkenburg aan de Geul >

Informatie voor ondernemers: Lokale maatregelen voor tegemoetkoming ondernemers

Landelijk noodpakket voor ondernemers / Uitstel van betaling lokale belastingen voor ondernemers​

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Hier vindt u een opsomming van veel gestelde vragen over het coronavirus.

Kan de plaatselijke markt gewoon doorgaan?

Markten waar meer dan honderd mensen tegelijk samenkomen, zijn verboden.
Markten waar minder dan honderd personen gelijktijdig samenkomen, zijn toegestaan.
Daarbij moet wel rekening gehouden met de hygiënemaatregelen en het advies aan iedereen om anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren. Dit geldt ook voor standhouders, venters en foodtrucks.

Evenementenmarkten worden gezien als evenementen en zijn verboden.

Welke regels gelden voor begrafenissen?

Bijeenkomsten waar meer dan honderd mensen tegelijk samenkomen, zijn verboden. Dit geldt helaas ook voor een trieste gebeurtenis als een begrafenis. Begrafenisondernemers en de branchevereniging voor de uitvaartsector (BGNU) hebben een eigen richtlijn ontwikkeld. Hierin wordt onder andere geadviseerd dat er bij uitvaartplechtigheden in uitvaartcentra, crematoria of begraafplaatsen niet meer dan dertig personen aanwezig zijn. Afhankelijk van de ruimte waar de bijeenkomst plaatsvindt, kunnen dit er ook minder zijn. Wij adviseren om de richtlijn van begrafenisondernemers en de BGNU te respecteren. Voor meer informatie over de richtlijn verwijzen we je graag naar de website van de BGNU.

Wat zijn de regels voor bruiloften?

Bijeenkomsten waar meer dan honderd mensen gelijktijdig samenkomen, zijn verboden. Dit is ook de richtlijn voor bruiloft. Om het gevaar van besmetting zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk om de hygiënemaatregelen te volgen. Bovendien geldt ook hier het advies om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Dit betekent dan ook dat het maximale aantal personen dat aanwezig kan zijn bij een bruiloft mede afhankelijk is van de ruimte waar de bijeenkomst plaatsvindt.

Moeten hotels ook hun deuren sluiten?

Hotels mogen open blijven. Zij vallen niet onder de noodverordening die op dit moment van kracht is in Zuid-Limburg. Ook voor hotels is het echter belangrijk dat ze de hygiënemaatregelen in acht nemen. Bovendien mogen hotels in hun restaurant alleen hotelgasten ontvangen; andere gasten worden niet toegelaten.

Moeten musea, gemeenschapshuizen en bibliotheek ook sluiten?

Musea, gemeenschapshuizen en bibliotheken mogen open blijven. Zij vallen niet onder de noodverordening. Zij mogen echter geen bijeenkomsten organiseren waarbij meer dan honderd mensen gelijktijdig samenkomen. Daarnaast wordt, om besmettingsgevaar te voorkomen, een afstand tussen aanwezige personen van anderhalve meter geadviseerd. Hierdoor is het maximale aantal personen dat tegelijk aanwezig kan zijn mede afhankelijk van de ruimte waar de bijeenkomst plaatsvindt.

Afhalen en bezorgen van eten is wel toegestaan. Hoe zit dat?

Eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten. Het bezorgen en afhalen van maaltijden is wel toegestaan.

De maatregel om eet- en drinkgelegenheden te sluiten is genomen omdat hier vaak veel mensen samenkomen. Bij het afhalen en bezorgen van maaltijden is dit niet het geval. Daarbij wordt wel een aantal zaken geadviseerd. Zo wordt deze afhaalgelegenheden gevraagd om drukte te vermijden, ervoor te zorgen dat mensen niet te dicht op elkaar staan (anderhalve meter afstand), eventuele zitgelegenheid onmogelijk te maken en hygiënemaatregelen na te leven. Bovendien dien je als consument je maaltijd mee naar huis te nemen. Ter plaatse opeten is niet toegestaan.

Restaurants in hotels zijn wel nog gewoon open. Kan iedereen daar gebruik van maken?

Nee. Je mag alleen gebruikmaken van het restaurant als je hotelgast bent. Hotels mogen hun eigen restaurant geopend houden, maar alleen hotelgasten ontvangen.

Mijn bedrijfskantine is wel gewoon open. Hoe komt dat?

Bedrijfskantines en bedrijfscatering vallen niet onder de noodverordening en mogen openblijven.

Ook eetgelegenheden in hotels vallen niet onder de noodverordening, maar mogen uitsluitend hotelgasten ontvangen. Ook hier is het belangrijk om de hygiënemaatregelen op te volgen en anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Winkels zijn nog gewoon open. Hoe komt dat?

Winkels vallen niet onder de noodverordening en mogen openblijven. Ook in winkels is het echter belangrijk om de hygiënemaatregelen op te volgen en anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Bovendien wordt winkels geadviseerd om het aantal aanwezige bezoekers te beperken tot maximaal honderd personen. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de grootte van de winkel.

Het verbod op eet- en drinkgelegenheden geldt ook in winkels. Dat wil zeggen dat eet- en drinkgelegenheden in warenhuizen, shoppingcentra, grote supermarkten of andere winkels allemaal gesloten zijn.

Openingstijden en afspraak maken

In verband met maatregelen rondom het coronavirus kunnen er geen afspraken meer worden gemaakt via de website. Maak alleen een afspraak als dat echt nodig is of spoed betreft, neem hiervoor telefonisch contact met ons op via 14043.​

Daarnaast vervalt de avondopenstelling.

Meer informatie over de aanpassingen in de dienstverlening >

Afspraak maken

Meer openingstijden en contactgegevens

Nieuwsbrief bekendmakingen

Wilt u wekelijks per mail bekendmakingen ontvangen van gemeenten, provincies en waterschappen gesorteerd op postcodegebied, interesse en onderwerp?

Maak dan een eigen account aan op de website www.overheid.nl.