Interview met vrijwilliger Jose Packbier

Zwerfafval opruimen voor een schoon Valkenburg.

zwerfafvalopruimer vrijwilligerSinds kort is de gemeente Valkenburg aan de Geul focusgemeente in het Gemeenteprogramma Zwerfafval van NederlandSchoon. Dat houdt in dat wij onze pijlen richten op het voorkomen en opruimen van zwerfafval. Maar dat doen wij niet alleen. Ook een heel aantal inwoners van Valkenburg aan de Geul maakt zich op vrijwillige basis sterk voor het schoonhouden van de gemeente. Zij trekken geregeld de buitengebieden in om afval op te ruimen. Betrokken mensen die veel om hun stad en om de schitterende omliggende natuur geven. De gemeente is trots op deze opruimers en wil de komende tijd een aantal van hen dan ook aan u voorstellen om te laten zien wie deze mensen zijn en wat hen drijft. Natuurlijk hopen we ook dat deze verhalen meer mensen inspireert tot het schoonhouden van Valkenburg aan de Geul.

De eerste vrijwilliger die we interviewen is Jose Packbier. Jose is een van de vrijwillige zwerfafvalopruimers in Valkenburg. Ze heeft veel affiniteit met de natuur en wandelt graag in haar vrije tijd. Al wandelend en afval prikkend stelt zwerfafval coördinator van de gemeente, Brechje Kolle, haar enkele vragen.

Hoe komt het zo dat je rondzwervend afval bent gaan opruimen? “Ik stoorde me tijdens wandelingen aan het afval dat op de grond en in de bermen ligt. Dus ben ik gewoon een keer begonnen met het oprapen van de troep.”

Het valt Jose op dat ze tijdens haar wandelingen weinig afvalbakken tegenkomt. “Ik moet soms lang lopen om afval kwijt te kunnen. Ook vind ik onderweg regelmatig ‘gevulde’ hondenpoepzakjes. Het baasje wil de hondenpoep dus wel oprapen, maar bij gebrek aan een prullenbak wordt het zakje met inhoud op straat weggegooid. Zo schiet je je doel natuurlijk voorbij. Verder vind ik veel sigarettenpeuken, vooral bij horecazaken en bij bedrijven waar medewerkers rookpauze hebben.”

Jose heeft een geoefend oog  want ze ziet overal afval liggen, zelfs kleine prulletjes. Op de vraag of ze zich laat inspireren door anderen bij het afvalprikken vertelt ze dat ze haar inspiratie vindt in haar liefde voor de natuur. “Je kunt je storen aan zwerfafval of er iets aan doen. Ik kies voor het laatste en probeer op die manier bij te dragen aan een schonere omgeving. Ik vind het vreselijk jammer dat mensen zo slordig met de natuur omgaan. Het zou geweldig zijn als meerdere mensen zich zouden inzetten voor een schoner Valkenburg aan de Geul. Het is hier zo mooi, dat moeten we toch zo houden?”

We naderen het eind van de wandeling en hebben ondertussen bijna twee zakken (!) afval verzameld. Dank je wel Jose voor de mooie wandeling en je openhartigheid. We mogen trots zijn in Valkenburg met een mens zoals jij. Ga zo door!

Openingstijden en afspraak maken

Voor veel producten dient u online een afspraak te maken. Controleer of u voor het product van uw keuze een afspraak kunt maken.

Afspraak maken

Meer openingstijden en contactgegevens

Nieuwsbrief bekendmakingen

Wilt u wekelijks per mail bekendmakingen ontvangen van gemeenten, provincies en waterschappen gesorteerd op postcodegebied, interesse en onderwerp?

Maak dan een eigen account aan op de website www.overheid.nl.