Lees de laatste updates over het coronavirus en de maatregelen in de gemeente Valkenburg aan de Geul >

Informatie voor ondernemers: Lokale maatregelen voor tegemoetkoming ondernemers

Landelijk noodpakket voor ondernemers / Uitstel van betaling lokale belastingen voor ondernemers​

Fairtrade gemeente

Stapje voor stapje werken we eraan om van Valkenburg een Fairtrade Gemeente te maken. U weet wel, dan moeten wij aan een aantal criteria voldoen en dan wordt er feestelijk een bordje bij de gemeentegrens opgehangen: ‘Valkenburg aan de Geul – Fairtrade Gemeente’. Nu houden we hier in Limburg wel van een feestje, maar dat bordje daar draait het natuurlijk niet om. Waarom dan wel? Om mensen, bedrijven, stichtingen, verenigingen etcetera enthousiast te maken om meer producten te kopen en aan te bieden die duurzaam zijn. 

Fairtrade gemeente

Fairtrade in Valkenburg

Valkenburg aan de Geul streeft er naar om een Fairtrade Gemeente te worden. Een Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Dit betekent aandacht voor eerlijke handel in winkels, supermarkten, restaurants, maar ook bij stichtingen, kerken en op scholen. Om een Fairtrade Gemeente te worden moet je aan een aantal criteria voldoen. De Fairtrade Werkgroep Valkenburg zet zich in om de titel te behalen en werkt met zoveel mogelijk lokale partijen samen om fairtrade, maar ook biologische en streekproducten, te promoten.

Wat is Fairtrade?

Fairtrade staat voor eerlijke handel. Producten die fairtrade gecertificeerd zijn voldoen aan een aantal eisen. Ten eerste krijgen producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun product. Daarnaast moeten de werkomstandigheden menswaardig zijn en mag er geen uitbuiting, gedwongen arbeid of kinderarbeid plaatsvinden. Ook worden er eisen gesteld op het gebied van milieuvriendelijk produceren.

Fairtrade Towns Campagne

Het streven van Valkenburg om een Fairtrade Gemeente te worden maakt deel uit van de wereldwijde campagne ‘Fairtrade Towns’. Dit is een initiatief om op lokaal niveau eerlijke handel te stimuleren. Wereldwijd zijn er al meer dan 1000 Fairtrade Towns. In Nederland is de campagne in 2007 van start gegaan. Initiatiefnemers binnen Nederland zijn: ICCO, Max Havelaar, COS Nederland en de landelijke vereniging van Wereldwinkels. Op dit moment zijn er bijna 80 gemeenten die actief deelnemen aan de campagne; 27 gemeenten hebben de titel reeds behaald

Doel van de campagne

Doelen van de campagne en daarmee ook de doelen van de Fairtrade Werkgroep Valkenburg zijn (1) het promoten van fairtrade, (2) het vergroten van het gebruik en de verkoop van fairtrade, (3) het betrekken van de gehele samenleving bij de campagne en (4) een bijdrage leveren aan het behalen van millennium doel 1 (armoede bestrijding) en 8 (bevorderen van eerlijke handel).

Fairtrade Werkgroep Valkenburg

Om fairtrade in Valkenburg te promoten en om te zorgen dat wij aan de criteria voldoen, is er in 2011 een lokale werkgroep opgericht. Naast het promoten van fairtrade producten, zet de werkgroep zich in om biologische en streekproducten onder de aandacht te brengen. De werkgroep organiseert verschillende activiteiten, geeft adviezen op het gebied van fairtrade inkopen aan bedrijven en organisaties en zet zich in om het verhaal achter eerlijke producten te vertellen. De Fairtrade Werkgroep Valkenburg maakt deel uit van het Platform Wereldburgerschap (hier link invoegen).

Meedoen aan de campagne

Iedereen kan meedoen aan de campagne. Bent u inwoner, ondernemer, werkzaam binnen een stichting of vereniging en vindt u het leuk om fairtrade meer onder de aandacht te brengen, dan kunt u contact opnemen met de Fairtrade Werkgroep Valkenburg. Ook als school, kerk of restaurant kunt u streven naar een eigen Fairtrade titel. Voor elke doelgroep gelden andere criteria. De werkgroep kan hierover informatie verstrekken en helpen bij het ontwikkelen van activiteiten.

Lid worden van de werkgroep of aanmelden als ambassadeur

De werkgroep verwelkomt graag mensen in de groep met goede ideeën om fairtrade, biologische en streekproducten in Valkenburg te promoten. Wilt u geen actieve rol spelen, maar wordt u wel graag op de hoogte gehouden? Dan kunt u zich aanmelden als ambassadeur. U ontvangt dan de kwartaal nieuwsbrief. Voor informatie over lid worden en het ambassadeurschap kunt contact opnemen via onderstaande gegevens.

Contactgegevens Fairtrade Werkgroep Valkenburg

Email: fairtradevalkenburg@gmail.com
Telefoon: 0684212420 (Brigitte Stolk, voorzitter)
Facebook: www.facebook.nl/FairtradeWerkgroepValkenburg

Meer informatie over fairtrade en de Fairtrade Gemeente Campagne:

www.fairtradegemeente.nl
www.maxhavelaar.nl

Afspraak maken

Wij werken uitsluitend op afspraak. Bij spoedaanvragen, neem contact op met het Klant Contact Centrum via tel. 14 043. 

Afspraak maken

Meer openingstijden en contactgegevens